Inez van Arkel
03/19/2024
3 min
0

Opruimen, ontspullen of minimaliseren?

03/19/2024
3 min
0


Opruimen, ontspullen of minimaliseren?

Er zijn drie woorden die veel gebruikt worden in de wereld van het opruimen en het verminderen van spullen, namelijk opruimen, ontspullen en minimaliseren. Bedoelen we hiermee nou hetzelfde of is het echt wat anders?

Opruimen:

Is orde scheppen in de chaos. Vaak zie je dat eerst de horizontale vlakken vol gezet worden(tafel, halkastje, aanrecht en als al die plekken vol staan de vloer.

Het resultaat: je wilt de tafel dekken maar de hele tafel ligt vol, dus je verplaatst alles naar de bank en dekt de tafel. Na het eten wil je heerlijk lui voor de tv gaan liggen, helaas de bank ligt vol met spullen die weer naar de eettafel verschoven worden. Herken je het principe?!? Tijd om op te ruimen dus want het steeds verplaatsen kost bakken met energie.

Dus je zet alles op zijn plek terug, of je zoekt een plek voor spullen die dat nog niet hebben. Soms gooi je wat kleine dingen weg, de oude kranten, wat kapotte spullen maar daar blijft het bij. Doordat je geen afscheid kan nemen van het verleden en/ of bang bent voor de toekomst houd je veel spullen vast.

Soms koop je wat bakken om je spullen in te sorteren. En als je dan toch bezig bent dan haal je ook even een doekje over de lege oppervlakken zodat het weer schoon is.

Voordeel: je kan het snel even tussendoor doen

Nadeel: het blijft een terugkerend ritueel, het zorgt voor frustratie en kost heel veel energie.

Ontspullen

Is tegenwoordig een populaire term, maar eigenlijk niet eens een officieel Nederlands woord, terwijl iedereen snapt wat je ermee bedoelt.

Je zorgt ervoor dat je minder spullen bezit zodat je minder hoeft op te ruimen, je huis veel overzichtelijker is en je weet wat je bezit.

Er zijn prachtige lijstjes die als leidraad kunnen worden gebruikt bij het ontspullen. Centrale vragen hierbij zijn:

Ga ik het nog gebruiken?

Kan ik er makkelijk weer aan komen als ik het weg doe en later toch nodig blijk te hebben?

Je gaat heel systematisch te werk kamer voor kamer. Je haalt alles uit je bestekla, kleding- of trapkast. Maakt de la of kast schoon en plaats de spullen die je wilt houden georganiseerd terug.

De spullen die weg kunnen gooi je direct weg, de spullen die herbruikt kunnen worden geef je weg of breng je naar de kringloop.

Ontspullen is het begin van een loslaat proces je neemt afscheid van een aantal spullen.

Voordeel: Nadat je ontspult hebt kost het huishouden je minder tijd(want minder spullen) en minder geld(want je weet wat je hebt en waar je het kan vinden)

Nadeel: Als je een hele kast leeg haalt kan de moed je in de schoenen zakken als je niet weet hoe je het verder het beste aan pakt. Je huis gaat weer vol lopen omdat je niet een duidelijk plan/ verandering van mindset hebt.

Minimaliseren:

Dit gaat verder dan ontspullen. Je begint wel zoals bij het ontspullen met het wegdoen van overbodige of ongebruikte spullen. Minimalisten maken nog een extra stap. Zij denken heel bewust na over de dingen die ze bezitten. Wordt ik hier blij van, geeft het me energie, wil ik hier tijd, aandacht en energie aan besteden?

Minimaliseren doe je vanuit je persoonlijke waarden. Het is goed om voor je met dit proces begint die waarden heel duidelijk te hebben.

En het bestrijkt je hele leven het gaat niet alleen om fysieke spullen maar ook om nieuwsbrieven, bewust boodschappen doen(zodat je alles ook daadwerkelijk gebruikt) minder kopen en bewuster met je geld, je tijd en je energie omgaan.

Door minimaliseren leer je jezelf echt kennen. Als je op het punt van minimalisme komt dan heb je vaak het proces van opruimen en ontspullen al (vele keren) achter de rug. Je hebt echt een doel en gaat aan de slag met een systeem.

Je zal zien als je op dat punt aangekomen bent gaat het steeds makkelijker! Je krijgt veel meer rust in je hoofd.

Dennis Storm omschreef het verschil tussen ontspullen en minimalisme als volgt:

“ontspulen is hetzelfde als in het nieuwe jaar een maandje op dieet gaan, minimalisme is je leven veranderen en jezelf met vallen en opstaan aanleren de consumptie wereld waarin we leven en zijn opgegroeid langzaamaan niet meer serieus te nemen”

Voor de meest mensen is het een proces dat begint bij opruimen verandert in ontspullen en daarna overgaat in minimalisme.

Bij minimalisme gaat het om het heden, je leeft in het nu en hebt de spullen die nu bij jouw situatie passen.

Voordelen: door minimalisme ben je veel minder afhankelijk van materie, je bent minder tijd en geld kwijt aan je huishouden. Je weet wat je hebt en waar het ligt. Maar bovenal: je krijgt een ongekende vrijheid zowel in fysiek opzicht minder opruimen maar ook mentaal veel meer rust in je hoofd. Geen vragen meer als waar ligt ….? Of wanneer heb ik tijd om al mijn kleding uit te zoeken? Het zorgt er voor dat jij op alle gebieden van je leven bewuste keuzes maakt., je leeft in het nu.

-Met wie wil ik mijn tijd besteden?

-Waar wil ik energie in steken?

-Waar wil ik mijn geld voor gebruiken?

Dergelijke vragen zijn voor jou heel snel en helder te beantwoorden

Nadeel: het is een levens veranderend proces. Je doet dit niet even op een vrije zaterdagmiddag. Je moet bereid zijn  je levensstijl aan te passen.


Reacties
Categorieën