Inez van Arkel
03/19/2024
2 min
0

Wat te doen tegen uitstelgedrag?

03/19/2024
2 min
0


Wat te doen tegen uitstelgedrag?

We kennen het allemaal wel. Je hebt zo´n mooie takenlijst, soms opgeschreven, soms in je hoofd en er zijn altijd een paar taken die je maar voor je uit blijven schuiven. Het vervelende is dat je elke dag een schuldgevoel hebt omdat je niet hebt gedaan wat je moest doen. Het schuldgevoel groeit met de dag en de taak lijkt een steeds hogere berg waar je enorm tegenop ziet. Ondertussen voel jij je een loser omdat je elke keer uitstelt en waar je ook bent die stomme taak popt maar op in je hoofd.

Gelukkig je bent niet de enige. De vraag is dan waarom mensen geneigd zijn om taken uit te stellen?

1. Angst voor falen: 

Soms stellen we taken uit omdat we bang zijn dat we ze niet goed genoeg kunnen doen of omdat we bang zijn voor mogelijke negatieve consequenties als gevolg van falen.

2. Gebrek aan motivatie:

Een gebrek aan intrinsieke motivatie kan ertoe leiden dat we geen urgentie voelen om een taak onmiddellijk aan te pakken.

3. Overweldiging:

Grote, complexe taken kunnen overweldigend zijn en het kan moeilijk zijn om te weten waar te beginnen. In plaats daarvan stellen we ze uit in de hoop dat ze vanzelf verdwijnen.

4. Perfectionisme:

Sommige mensen hebben de neiging om perfectionistisch te zijn en stellen taken uit omdat ze denken dat ze niet aan hun eigen hoge standaarden kunnen voldoen.

Hoe kom je van uitstelgedrag af?

Gelukkig zijn er strategieën die je kunt toepassen om uitstelgedrag te verminderen en meer productiviteit te bereiken:

1. Stel duidelijke doelen:

Maak een lijst met specifieke doelen die je wilt bereiken en breek deze op in kleinere, behapbare taken. Door concrete doelen te stellen, vergroot je de kans dat je gemotiveerd blijft om eraan te werken.

2. Prioriteiten stellen:

Bekijk welke taken prioriteit hebben en begin met de belangrijkste taak eerst. Door dit succesvol af te ronden krijg je een gevoel van voldoening en wordt het makkelijker om door te gaan naar andere taken.

Brian Tracey heeft hier een heel inspirerend boek over geschreven "Eat that frog"

3. Creëer een routine:

Het creëren van een dagelijkse routine kan helpen bij het verminderen van uitstelgedrag. Plan regelmatige tijdslots in voor specifieke taken of activiteiten, zodat je gewend raakt aan een gestructureerde manier van werken.

4. Gebruik time-managementtechnieken:

Probeer technieken zoals de Pomodoro-techniek, waarbij je werkt in blokken van 25 minuten gevolgd door korte pauzes. Dit helpt bij het verbeteren van je focus en het voorkomen van overweldiging.

5. Beloon jezelf:

Geef jezelf beloningen na het voltooien van taken. Dit kan variëren van een korte pauze nemen om iets leuks te doen, tot het trakteren op iets waar je naar uitkijkt. Door jezelf te belonen, creëer je positieve associaties met productiviteit.

6. Zoek ondersteuning: 

Praat met anderen over jouw doelen en vraag om hun steun en begeleiding. Het hebben van een accountability-partner kan de kans vergroten dat je verantwoordelijkheid neemt voor jouw acties.

7. Breek de taak op:

Als een taak te groot lijkt, probeer deze dan op te breken in kleinere stappen. Hierdoor wordt de taak minder intimiderend en kun je gemakkelijker beginnen.

8. Elimineer afleidingen: 

Identificeer welke factoren jou afleiden tijdens het werken aan taken en probeer deze zoveel mogelijk weg te nemen. Schakel meldingen uit op je telefoon of computer en creëer een rustige werkplek zonder onnodige prikkels.

Conclusie

Uitstelgedrag kan ons allemaal treffen, maar door bewustwording en het toepassen van effectieve strategieën kunnen we dit gedragspatroon doorbreken. Stel duidelijke doelen, organiseer je taken, creëer een routine en zoek ondersteuning indien nodig. Met consistentie en discipline kun jij uitstelgedrag verminderen en productiever worden in het bereiken van jouw doelen.

Reacties
Categorieën